Barbecue 2014: gezellige middag

Na de natte en verregende barbecue van vorig jaar hadden we dit jaar wel iets tegoed van de weergoden, zou je zeggen. En Ja hoor, het weer werkte dit jaar na een aarzelend begin weer mee. De traditionele activiteit van het R.K. Stadsdiaconaat werd dit jaar niet verstoord door regen en wind. De gebeden van de zusters Clarissen te Megen bleken dit jaar te hebben gewerkt. Als dank voor hun inspannin¬gen was reeds vooraf een ‘vergoeding’ bestaande uit een rijkelijk met Franse kaasjes en andere lekkernijen gevuld mandje naar Megen gegaan.

De dag van 19 september begon wat somber met links en rechts heuse mistbanken. Ook de tempera¬tuur was in de ochtend niet nog helemaal dat wat we ons ervan voorstelden. Vroeg op de dag reden er al twee busjes van en naar de Delftse Hout, want er moesten heel veel spullen naar het barbecue-terrein. Het lijkt wel of het ieder jaar meer wordt: partytenten, tafels en stoelen, koelkasten, generator, barbecues, bood¬schappen, allerlei disposables (zoals bekers, borden, schalen, bestek), keukengerei, drank etc. Op het terrein zelf moet dan vervolgens alles in gereedheid worden gebracht. Dankzij veel helpende handen is dat altijd vrij snel gebeurd. Toen ik tegen de enen even contact had met de barbecue-plek, stond het meeste al klaar en zat men met alle helpers aan een verdiende lunch. Naarmate de dag vorderde begon het weer ook langzaam aan beter te worden, de hemel brak open en tegen de tijd dat de barbecues werden aangestoken, scheen de zon en was de temperatuur heerlijk aangenaam.

Net als vorig jaar werd er ook dit jaar geen alcohol (bier) geschonken. Het bestuur van het R.K. Stadsdiaconaat is nog steeds tevreden over dit genomen besluit. De doelgroep van de barbecue is immers ver¬anderd. Er zijn meer vrouwen en kinderen aanwezig en dan kun je geen vervelende situaties hebben die ontstaan ten gevolge van overmatig alcoholgebruik. Of het nou een direct gevolg was van het ontbreken van alcohol: de sfeer was de hele middag gezellig, relaxed en gemoedelijk. Dat was in ieder geval iets dat heel veel mensen opviel. Een aantal bezoekers had zelf wat blikjes bier meege¬bracht maar ging daar goed mee om en het bleef gezellig.

De drie barbecues draaiden op volle toeren en iedereen genoot van het lekkere vlees (saté, hamburgers, varkenslapjes, worstjes), heerlijke salades en stokbrood met kruidenboter. Al dat lekkers werd weer geleverd door slagerij Lander. Er werd gegeten, met elkaar gepraat, gelachen en vooral genoten. Over de hele middag zijn er naar schatting zo’n 120 mensen geweest, waaronder zoals elk jaar ook weer de burgemeester. Toen even na zessen werd begonnen met opruimen waren er handen te over om te helpen. Het lijkt wel of het opruimen elk jaar sneller gaat, in een mum van tijd was het gebeurd. Tegen zevenen werd de barbecueplek in de Delftse Hout opge-ruimd en schoon achtergelaten.

Een woord van hartelijke dank aan allen, vooral aan de vrijwilligers van het Stadsdiaconaat, maar ook aan alle leveranciers en anderen die ons ook dit jaar weer ondersteunden en deze fijne middag mede mogelijk hebben gemaakt. Heel, heel veel dank!

Stadsdiaken Jan Lamberts

Klik hier voor de foto’s

 

Geplaatst in Actueel.