Reis naar Lourdes

Van 6 t/m 13 juni 2014 is er vanuit de Jessehof/RK Stadsdiakonaat een groep mensen naar Lourdes geweest.

Met een bus van Vreugdetours werd de reis (met een overnachting) in 2 dagen gereden.

De overnachting in Lourdes was in Cité St Pierre, een plek waar de rust kon worden gezocht, in verbondenheid met andere groepen. Hier was ruimte om met elkaar in gesprek te gaan of even tijd voor zichzelf te nemen. Ook werd hier ’s ochtend de dagopening gedaan, dankzij het mooie weer gebeurde dit buiten.

Er waren vier dagen om in Lourdes alles te ontdekken;

Wat de Pelgrimgangers als zeer bijzonder en indrukwekkend hebben ervaren, was het gezamenlijk aansteken van kaarsen op het Heiligdom, terwijl iedereen hardop de namen noemde van diegene die ze in hun hart met zich mee droegen. Ook bijzonder was de lichtprocessie waaraan iedereen (lopend of in een rolstoel) heeft deel genomen.

De terugreis was wederom over twee dagen verspreid, de overnachting was in Nevers.

Op zaterdag 27 september was er een reünie van deze reis. De foto’s werden bekeken, het reisverslag werd uitgedeeld, er werd geëvalueerd. Alle deelnemers kijken met een warm en goed gevoel terug op deze bijzondere reis welke hun allen iets goeds heeft gegeven, bv;meer zelfrespect, meer sociale contacten, hoop, enz.

Lourdes-reünie in de Jessehof

Zoals u wellicht nog weet, is er van 9 -16 juni een bedevaart naar Lourdes geweest, georganiseerd door het R.K. Stadsdiaconaat Delft e.o. samen met Interkerkelijk Diaconaal Centrum de Jessehof. Op die indrukwekkende week werd op zaterdag 27 september teruggekeken tijdens een reünie. Op een één enkele pelgrim na (hij moest helaas werken en kon zich niet vrijmaken) was het hele reisgezel¬schap van 20 personen aanwezig. Er was veel uit te wisselen en bij te praten. De bedevaart was voor velen een heel emotionele week geweest en die emotie was nog duidelijke bespeurbaar tijdens de reünie. Je zag op de foto’s wat de bedevaart met mensen deed. Hoe 20 losse individuen in een week naar elkaar toe groeiden en een hechte pelgrimsgroep werden.

Voor velen was het echt een bedevaart met veel gebed, troost en kracht die men bij Maria, bij Bernadette en bij elkaar vond. Anderen maakten op hun manier op een indringende wijze op nieuw kennis met hun eigen geloof dat in Lourdes weer vlam vatte en tot een vuur uitgroeide. Voor weer een ander was het vooral kennis¬maken met het verschijnsel bedevaart en ervaren hoe rijk de rooms-katholieke traditie is, een warm bad waar je in mag stappen. Iedereen kwam rijker, verrijkt en gesterkt uit Lourdes terug: Maria en Bernadette doen nog steeds hun werk. En natuurlijk kwam aan het einde van de middag de vraag of en wanneer er een volgende bedevaart naar Lourdes zal zijn. De organisatie moest een definitief antwoord op die vraag schuldig blijven maar er werd een voorzichtige opening richting 2016 gegeven.

Pastor Jan Lamberts

 

Geplaatst in Actueel.