Nieuwsbrief Netwerk DAK februari 2013

Vacature

Vacature projectmedewerker Diaconaction/M25 Het bisdom Roermond heeft een vacature voor 0,6 fte voor het project Diaconaction/M25. Solliciteren kan tot 10 februari 2013. Meer lezen …

Nieuws uit het netwerk

Contact Heeft u vragen rondom vrijwilligers, beleid, WMO, beheer of andere zaken, kijk dan eens op de informatiebank op de website of neem contact op met coördinator Helma Hurkens, 06-37192976.

Nieuwe medewerkers in Rotterdam De katholieke presentie in het Pastoraat Oude Wijken in Rotterdam krijgt een doorstart. Hein Steneker gaan voor 0,8 fte en Stef Kleinherenbrink voor 0,3 fte aan de slag. Ze gaan eerst onderzoeken waar in Rotterdam de katholieke presentie het meest wenselijk is.

Bij Jeugdhaven Charlois ’t Anker in Rotterdam is per 1 januari Helma Boot benoemd als nieuwe coördinator. Zij gaat zorgen voor het medewerkers-beleid, de p.r. en het opzetten van nieuwe activiteiten voor kinderen, tieners en hun ouders. www.jeugdhavenhetanker.nl.

Heropening Oase bij Stek in Den Haag De Oase wordt op 16 februari 2013 heropend, nadat alles opnieuw is geschilderd en ingericht. Het buurthuis herbergt nu een aantal mooie projecten die onderling samenwerken: de Laakkapel, Kariboe Bibi, Maximine en een afdeling van het Schulphulpmaatje project. Sinds twee weken is daar een buurtbieb bijgekomen. De Oase wordt met dit alles nog belangrijker voor en van de buurt.

ROC-vrijwilligers in Nijmegen

In de Nieuwsflits van ‘De Verwondering, koffiehuis met een luisterend oor’  is te lezen hoe zij met kerst 2012 geholpen werden door het ROC. Studenten van het ROC verzorgden de kerstversiering. Vervolgens togen twee medewerkers van de Verwondering naar het ROC waar tijdens een kerstmarkt € 200 werd opgehaald. Met deze en bijdragen van vrijwilligers en andere organisaties verzorgde De Verwondering voor honderd gasten een kerstmaaltijd. Dit is een mooi voorbeeld van samenwerking, want door deze aanpak worden vaste vrijwilligers ontlast en wordt het koffiehuis bekender. Lees hier de hele nieuwsflits.

Lezen

25 jaar buurtpastor in het Wittevrouwenveld Maastricht Ter gelegenheid van haar afscheid heeft Gabriëlla de Keukeleire haar werk en de ontwikkelingen in het buurtpastoraat op schrift gesteld; ‘25 jaar buurtpastor in het Wittevrouwenveld Maastricht’. Een bijzonder boek waarin zij aangeeft welke betekenis deze werkplek voor haar gehad heeft. Hoe zij zelf als vrouw en als theologe in totaal andere werelden terecht kwam en daar leerde van de mensen die zij ontmoette.

Met prachtige teksten heeft zij haar mensen deelgenoot gemaakt van deze weg door haar leven. Haar werken in deze tijd van zoeken naar toekomst en houvast in een wereld die, zeker in deze Maastrichtse volkswijk, verscheurd lijkt door de jarenlange sloop- en bouwwerkzaamheden. Door renovatie en vernieuwing. Door verdeeldheid in de samenleving.

Door haar aangrijpende gedichten heeft zij het fragiele in omgang met de vrouwen gezocht en vastgehouden. Met haar boek heeft zij de presentiebenadering  op een ontroerende wijze verdiept en verrijkt. Het is door haar hart gegaan! Meer lezen …

Het gevecht, het leven van verslaafden van binnenuit

Een jaar lang volgde Rob van Olm het leven van verslaafden binnen de verslavingszorginstelling Bouman GGZ in Rotterdam. Van binnenuit beschrijft hij hun gevecht en de wereld om hen heen. Dat resulteerde in een boek over nederlagen en kleine triomfen. Meer lezen …

WMO-informatiemap van Kerk in Actie De geactualiseerde WMO-informatiemap van Kerk in Actie is een degelijke bron van informatie. Er staan hoofstukken in over de rol en taken van lokale overheid en kerken binnen de WMO, een stappenplan ‘diaconie en WMO’, tips over samenwerken met andere organisaties. Voorts alle achtergronden over de veranderingen in welzijn en zorg. De map is een schat aan informatie voor organisaties die zoeken naar uitbreiding van hun activiteiten. U kunt de map voor 3 euro bestellen bij Kerk in Actie. U kunt de map ook downloaden.

Beraad Grote Steden

Netwerk DAK is partner lid van het Beraad Grote Steden. Het Beraad Grote Steden is een samenwerkingsverband binnen de PKN. In november was er een dag herstructurering van kerken. Kijk hier voor het verslag.

Schuldhulpverlening

Inloopcentra die te maken hebben met schuldhulpverlening, kunnen gebruik maken van de ervaringen die bij andere projecten zijn opgedaan. Ervaringen van 24 projecten zijn onderzocht en gebundeld door het Verwey-Jonker instituut. Vrijwillig, effectief en efficiënt. Handreiking voor de inzet van vrijwilligers bij schuldhulpverlening, T. Nederland, D. Oudenampsen, M. Stavenuiter.

Aankondigingen

Ab Harrewijn Prijs zoekt nominaties

Iedereen die een inspirerend initiatief kent, solidair, creatief, wijzend op een nood of een taboe in de samenleving, wordt opgeroepen de jury daarop te attenderen voor 1 maart 2013. Meer lezen …

Cursussen over armoedebestrijding

Stichting Clip biedt cursussen voor cliëntenraden en lokale groepen rond armoedebestrijding. Er is een vast aanbod van cursussen en u kunt ook een cursus op maat laten verzorgen. Meer lezen…

>> Vragen en suggesties aan Netwerk DAK en aan elkaar

Je kunt zelf bijdragen aan de Nieuwsbrief door melding te maken van een vacature, een evenement of een ontwikkeling in het werk. Mail je vraag, opmerking of kopij naar het secretariaat van Netwerk DAK.

Volgende Nieuwsbrief

De volgende Nieuwsbrief verschijnt rond 1 maart

Mocht u de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, zendt u dan een e-mail naar het secretariaat.

 

Geplaatst in Actueel, Samen Stadgenoot.