Nieuwsbrief DAK september 2018

Vacatures

De stichting Wijkpresentie Maastricht zoekt per 1 november 2018 een  presentiewerker Maastricht Noordoost voor 0,4 of 0,5 fte. Kijk hier voor meer informatie.

Landelijke netwerkdag 8 november

De Formule Zeist
Tijdens de landelijke netwerkdag in Zeist bezoek je ’s morgens één van de wijkinloophuizen of  één van de samenwerkingspartners. In het middagprogramma is er tijd voor reflectie en spreekt Daan Quakernaat. Zijn oproep: ‘Ga kathedralen bouwen!’ Laat je inspireren door zijn verhaal over deze dappere bouwers en kijk met hem in de spiegel van onze moderne maatschappij.
Kijk hier voor het programma en aanmelden.
Berichten

The Disciples
Een project waar het straatpastoraat Amsterdam echt trots op mag zijn is de filmopera The Disciples. De hoofdrol is weggelegd voor het dak- en thuislozenkoor de Straatklinkers. De première maakt deel uit van het Nederlands Filmfestival. Vanaf 11 december in de bioscoop.

Fonds Franciscus
Netwerk DAK stimuleerde aangesloten organisatie in het voorjaar om een aanvraag in te dienen bij het nieuwe Fonds Franciscus. Velen hebben dat gedaan en nu komen bij ons berichten binnen van toekenningen. Op 4 oktober is de officiële start van het Fonds Franciscus.

Levensvragen in het inloophuis
104 vrijwilligers en coördinatoren van 43 organisaties kwamen af op de regionale bijeenkomsten over levensvragen in het inloophuis. Kijk hier voor het verslag

Dienen, delen en doen
De bundel ‘Dienen, delen & doen’ beschrijft 20 inspirerende diaconale voorbeelden. Aanleiding was het 20-jarig bestaan van het Diaconaal Steunpunt. Kijk hier voor meer informatie en bestellen.

Grenzen aan vrijwillige inzet
Eenzame ouderen hebben vooral behoefte aan aandacht en emotionele steun. Het stimuleren van sociale contacten sluit lang niet altijd aan op de behoefte. Om inzicht te krijgen in de grenzen van vrijwillige inzet is onderzoek uitgevoerd naar een maatjesproject voor eenzame ouderen die hun zelfstandigheid dreigen te verliezen. Lees hier het artikel.

Syriërs in Nederland
Het SCP bracht een rapport uit over Syriërs in Nederland. Hoe ver zijn ze met inburgeren, het goed spreken zij Nederlands en voelen de kinderen zich thuis hier. Kijk hier om het rapport te lezen.

Geefwijzer.nl
Schrijf je organisatie in bij Geefwijzer.nl en word online beter vindbaar en word uitgenodigd voor interessante acties. Op deze website vind je ook een voorbeeld jaarverslag en een voorbeeld beleidsplan. Kijk hier voor meer informatie.

17 oktober wereld armoededag
De Pauluskerk wil met zo veel mogelijk Rotterdammers werken aan een nieuwe stad met minder armoede en schulden. Op 17 oktober, Wereld-armoededag, vertellen ze wat we de komende jaren met zoveel mogelijk Rotterdammers willen bereiken en gaan Rotterdammers met elkaar in gesprek. Kijk hier voor meer informatie.

Grenzen aan het goede in Oosterbeek
De Oase in Oosterbeek heeft behalve inloop, ook een programma van bezinning. Bijvoorbeeld de gespreksbijeenkomsten ‘grenzen aan het goede’. Kijk hier eens op hun website.

Training kerk en vluchtelingen
Kerk in Actie helpt u graag om u toe te rusten bij uw inzet voor vluchtelingen. U kunt via het PCTE een cursus aanvragen. Kijk hier voor meer informatie.

Crisis, coping en ritueel
In deze cursus van Luce, wordt gekeken naar de bijdrage van religie in het concreet omgaan met allerlei crisissituaties. Kijk hier voor meer informatie.

Geloven in mensen, conferentie over armoede en schulden
Georganiseerd door Kerk in Actie, Schuldhulpmaatje, Diaconaal Steunpunt en Knooppunt Kerken en Armoede. Zaterdag 26 januari 2019 in Ede, bekijk hier het programma en meld je nu al aan.

Uit de praktijk
Een fragment uit jaarverslag 2017, stichting Wijkpresentie Parkstad
Rob, 18 jaar geworden, heeft samen met mij zijn inschrijving voor een opleiding geregeld Hij moet de zorgverzekering en de huur nog betalen, maar hij krijgt pas in januari de eerste keer studiefinanciering. De gemeente geeft aan dat hij maar een bijbaantje moet zoeken. De huisbaas belt mij omdat de jongen de huur niet betaald heeft en hij uit de kamer gezet wordt R. wordt helemaal gek en wil zichzelf wat aan doen. De school belt mij dat R. verzuimd heeft en als dat zo doorgaat moet hij van school af. Na lang praten hebben R. en ik gekeken wat we kunnen doen. Eerst een regeling met de huisbaas getroffen. …
Op dit moment gaat het iets meter met R. Hij krijgt nu studiefinanciering en probeert de schulden af te lossen die hij nu nog heeft. Regelmatig heb ik overleg met school, omdat R. bij ons kunst- en cultuurclubje stage loopt. Met R. heb ik vaak lange gesprekken over vroeger, toen hij nog een klein boefje was. Hij volgt nu de Mbo-opleiding maatschappelijke zorg. “het liefst wil ik mensen helpen, zoals jij dat bij mij en anderen gedaan hebt. Jij bent altijd in mij blijven geloven en veroordeelde met niet, ik die al die streken uithaalde. Ik beloof je dat ik de school afmaak en als het mag jou kom helpen in de wijk.”

Geplaatst in Actueel.