Nieuwsbrief Dak september 2016

Landelijke netwerkdag op 12 oktober
De dag staat in het teken van strategieën voor de toekomst.
In de ochtend zijn er weer werkbezoeken op vijf locatie in Utrecht. ’s Middags is er een Pitch wedstrijd met innovatieve projecten. Daarna laat adviseur fondsenwerven Hendrik-Jan Graber zien hoe je systematisch nieuwe mensen en groepen bij je organisatie betrekt. Die heb je nodig om geld,  nieuwe ideeën, nieuwe vrijwilligers en bezoekers. Kijk hier voor het programma.

Nieuw: Pitch wedstrijd tijdens landelijke netwerkdag
Doe mee met de pitch wedstrijd. Laat zien met welk inspirerend project jullie bezig zijn! Langere trajecten of eenmalige acties. Nieuwe verbanden, spontane zetten. Deel het met elkaar. Zend uw project in voor 1 oktober en maak kans op € 1.000 of één van de andere prijzen. Kijk hier voor meer informatie.

Dak bij de tijd
De middag-presentatie tijdens de netwerkdag laat zien hoe vernieuwing werkt en daagt uit om aan de slag te gaan. Dan krijgt u ook informatie over de DAK ondersteuningspakketten en een update van ‘DAK bij de tijd”.

Zingeving in de inloophuizen
Op vele manieren krijgt zingeving vorm in de inloophuizen. Soms terloops, soms in activiteiten. Dit artikel geeft inzicht in dit belangrijk stukje van de identiteit, namelijk zingeving in het gesprek.
Tijdens de regionale bijeenkomsten blijkt dat er veel aan zingeving gebeurt. Meer dan je op grond van nieuwsbrieven en jaarverslagen zou verwachten. Er blijft een spanning tussen een huis zijn voor iedereen en de identiteit laten zien. Met een open houding en respect, komt men er altijd uit.

Geloof in je project
Het Crowdfunding platform ‘Geloof in je project’ houdt op op 23 september in Utrecht de workshop ‘Zinvol Crowdfunden’. Kijk hier voor meer informatie.

Training voor beroepskrachten
Fokje Wierdsma start een nieuwe leerroute. Collega’s die het werk kennen, leren met en van elkaar. Joke Visser start in oktober 2016 een nieuwe intervisiegroep voor straatpastores die de dynamiek van de straat kennen. Beide zijn van het Trainingscentrum Kor Schippers. Kijk hier voor meer informatie.

Rotterdamse Daklozendag
Het aantal daklozen blijft groeien. Aanleiding voor de Pauluskerk om de eerste Rotterdamse daklozendag te organiseren op 16 september. Dick Couvee schreef in een opinie artikel in de NRC op 30 augustus: “Het is een illusie dat iedereen voor zichzelf kan zorgen. We hebben de plicht mensen die dat niet kunnen van onderdak te voorzien.”

‘We koken voor heel veel mensen …’
Met deze zin opent het Reformatorisch Dagblad van 6 augustus het artikel over ‘buurtkerken en buurtdominees’. “Ik hoor in het rijtje buurtwinkel, buurtcentrum, buurtkroeg”, zegt Jurjen de Bruijne, werkzaam in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt in dit artikel, dat een goede indruk geeft van het werk. Lees  hier het artikel.

Agenda
12 september regionale bijeenkomst in De Steiger in Alkmaar
19 september regionale bijeenkomst bij Meet-Inn in Ede
12 oktober landelijke netwerkdag in Utrecht
19 oktober bijeenkomst van inloophuizen West Brabant in Oosterhout

Uit de Praktijk

Een stukje uit de nieuwsbrief van De Bres in Zwolle:
‘Als er maar niet aan mijn kop wordt gezeurd’, zeggen Herberggasten regelmatig wanneer we vragen naar wat ze willen. Vaak moet je zoveel als je dakloos raakt. Je verliest de regie over je leven, bent afhankelijk van instanties en moet voldoen aan allerlei voorwaarden om verder te komen. Wat heerlijk als er dan een plek is waar je gewoon jezelf kunt zijn. Waar je kunt zitten met een kop koffie en even helemaal niets ‘moet’. Maar waar ook mensen zijn die onbevooroordeeld naar je luisteren. Waar je je verhaal kwijt kunt en waar je begrip en steun krijgt en soms wijze raad. En waar het gezellig is, waar je de krant kunt lezen en spelletjes kunt doen.

De participatiemaatschappij heeft veel positieve kanten, maar legt ook druk op mensen om snel de ladder te beklimmen. Van een afgezonderd leven (onderste trede) naar zelfredzaamheid en regulier
werk. Teveel druk op mensen leidt tot zorgmijding. Dat merken we ook bij onze Herberggasten. De balans tussen in beweging blijven en werken aan de toekomst en daarnaast ontspanning is hierin heel belangrijk.
Het is dus goed dat er plekken zijn waar mensen werkervaring kunnen Opdoen maar het is net zo belangrijk dat er plekken zijn waar mensen zich kunnen ontspannen en niets hoeven. Daar heeft ieder mens behoefte aan. Normaal doe je dit thuis, bijvoorbeeld liggend op de bank met een achtergrondmuziekje. Daklozen kunnen dit niet omdat ze geen huis hebben.

Volgende Nieuwsbrief
De volgende Nieuwsbrief verschijnt begin oktober 2016. Mocht u de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, zendt u dan een e-mail naar het secretariaat@netwerkdak.nl.

Geplaatst in Actueel.