Nieuwsbrief DAK oktober 2017

Buurtpastoraat Utrecht zoekt 2 bestuursleden
Het buurtpastoraat Utrecht is een krachtige organisatie, met 5 buurtpastores in dienst; een voorbeeld voor veel andere plaatsen in het land. Wie wil zich als bestuurder inzetten voor de medemens via deze organisatie? Kijk hier voor meer informatie.

Aankondigingen

2 november Landelijke netwerkdag ‘dealen met het wij-zij denken’
Vroeg of laat gebeurt het: een bezoeker die een hele bevolkingsgroep wegzet en zijn/haar afkeuring duidelijk laat merken, en anderen die daar weer fel tegen in gaan. Door op te treden als bruggenbouwer, maak je de tegenstellingen alleen maar scherper. Beter is het om te de-polariseren. Daarover spreekt Bart Brandsma tijdens de netwerkdag. In de ochtend is er keuze uit 7 boeiende werkbezoeken: loop mee met de straatpastor; bezoek een diaconaal project; ga winkelen in de Wereld van Jansje of ga in gesprek over de toekomst van inloophuizen. De dag is samen met Stem in de Stad in Haarlem georganiseerd. Kijk hier voor programma en aanmelden.

Pitchwedstrijd tijdens netwerkdag
Doe mee met de pitchwedstrijd tijdens de landelijke netwerkdag. Stuur jouw succesvolle pr-actie in en maak kans op één van de prijzen.
De hoofdprijs is € 1.000.  Bekijk hier de informatie.

Regionale bijeenkomst ‘PR vanuit het hart’
Maak een start met een effectief pr beleid tijdens de laatste regionale bijeenkomst 25 oktober in Etten-Leur. Op deze laatste bijeenkomst, mag iedereen aansluiten, ook uit de andere regio’s. Deelnemers aan vorige bijeenkomsten gingen geïnspireerd naar huis en passen hun nieuwe kennis al toe. Bekijk hier de uitnodiging.

Belangrijk: ‘Oog in oog’ Symposium over exposure op 13 november
Aanmelden voor dit belangrijke symposium van de PThU kan via deze link. Meer lezen over het proefschrift van Rob van Waarde over exposure: de Bezieling.

‘Aandacht maakt mensen mooier’
Het Diakonaal Aandachtscentrum Dordrecht staat al 25 jaar klaar voor mensen en er komen zo’n 50 tot 80 bezoekers per dag. Op donderdag 5 oktober vieren zij het jubileum met een mooi symposium. Kijk hier voor het programma.

Berichten

Afscheid Ceciel Funnekotter
Ceciel Funnekotter, een bevlogen en inspirerende professional, nam na 10 jaar afscheid als coördinator van het Meester Geertshuis in Deventer. Het afscheid was op 29 september.

Luther inspireert het PSC in Antwerpen
Het PSC in Antwerpen bracht 9,5 stellingen aan op de kerkdeur. Op deze wijze laat het centrum in het Lutherjaar een stem horen tegen maatschappelijk onrecht en beschrijft welke waarden het naleeft. Kijk hier voor de stellingen.

Nieuw op www.netwerkdak.nl
Er zijn weer enkel interessante artikelen bij gekomen op de website:
Onderzoek  Apeldoorn: wat betekent De Herberg voor bezoekers
Most significant change: wat betekent inloophuis Markt 17 voor bezoekers
MST Tilburg: taal leren in een sociale context
Reflecties bij onderzoek, inleiding van Sake Stoppels n.a.v. ‘Meer dan een dak’
Naar een herbergzame samenleving: Andries Baart beschrijft 6 dilemma’s.

Levensvragen ter sprake brengen
In de ouderenzorg is steeds meer aandacht voor levensvragen. Op de website Zorgvoorbeter.nl staan tips en materialen die bruikbaar zijn voor vrijwilligers en coördinatoren van inloophuizen, buurtpastoraat en straatpastoraat, bijvoorbeeld het mooie boekje ‘Klaverblad van aandacht’. Dit geeft eenvoudige suggesties om een gesprek aan te gaan over levensvragen. Kijk hier voor meer informatie.

Uit de praktijk
Een stukje uit het Onderzoek dat De Herberg Apeldoorn liet uitvoeren.
“De Herberg is er voor de groep die zich elders niet zo goed thuis voelen, wellicht laagdrempeliger dan andere ontmoetingspunten. Het inloophuis heeft een centrale ligging in de stad Apeldoorn en is daardoor goed te vinden voor mensen die in het nauw zitten of anders maatschappelijk buiten de boot vallen. Het is ook een plek waar iemand even niks hoeft, geen verplichtingen. Het inloophuis is open voor iedereen en dit is terug te zien in de huiskamer. Mensen mogen hier echt zijn wie ze zijn.  De bron oftewel de christelijke identiteit van waaruit De Herberg werkt is een meerwaarde van het inloophuis. Er wordt vanuit een bepaalde visie omgegaan met de bezoeker, zonder te evangeliseren.
Mensen met een ‘rugzakje’ moeten de kans krijgen om te kunnen kiezen tussen de ontmoetingspunten. Het zorgt er ook voor dat de groepen kleiner zijn, zodat mensen niet van elkaar last krijgen. Als De Herberg zou verdwijnen heeft dit een negatief effect op andere de steunpunten. Dan is de balans zoek. De doelgroep kan niet ergens anders terecht. Mogelijk meer op straat, hun wereld wordt dan kleiner.”

Geplaatst in Actueel.