Nieuwsbrief DAK maart 2018

 

Vacatures

Bij het nieuwe inloopcentrum ‘Inn de Drie Tulpen’ in Hoorn is een vacature voor een betaalde coördinator voor 10 uur per week, met uitbreiding in 2019.
Reageren kan tot 30 april 2018. Kijk hier voor informatie.

Berichten

Meld je aan voor de Kans Inspiratieprijs
De prijs wordt uitgereikt aan een inspirerend initiatief op het gebied van diaconie/caritas. Tot 8 april kun je een initiatief aanmelden. Kijk hier voor meer informatie.

Inloophuis Tiel
Het Inloophuis Tiel is vanaf 2018 ondergebracht in de nieuwe stichting Diaconaal Centrum Tiel, samen met de Franciscustuin en het maatjesproject ‘Tielse maatjes’. Er is een gedegen beleidsplan opgesteld. DCTiel is ‘een helder aanbod van bijstand voor mensen die het gevoel hebben alleen te staan’. Wederkerigheid, respect voor ieders levensovertuiging, stem geven aan kwetsbare mensen zijn belangrijke kernwaarden.

Interview met straatpastor Folly Hemrica
‘Ik ben onder de indruk van de totale identificatie van Jezus met de mensen aan de onderkant. Je kunt echt naast mensen gaan staan zonder je professionaliteit te verliezen en je grenzen te overschrijden. Ach, door dit werk wordt je hart beroerd en dat moet ook!” Verder lezen.

Wijkpastor Bart vraagt aandacht voor vergeten mensen
“We lopen mee met de mensen, tot het einde toe. Het is eigenlijk een kwestie van beschaving, maar eenzaamheid en armoede zouden we in een moderne samenleving niet moeten accepteren. Het mag gewoon niet gebeuren.” Lees hier het mooie artikel van deze inspirerende pastor in het AD.

Wat doet Netwerk DAK in 2018?
Vanaf vandaag staat het nieuwe beleidsplan van Netwerk DAK op www.netwerkdak.nl. Wat is nieuw de komende jaren? Innovatie, met name op het vlak van financiën en in kaart brengen van trainingen en deskundigheidsbevordering. In 2018 start een pilot rond het werken met kwetsbare vrijwilligers. Wilt u meedoen met deze pilot, heeft u suggesties of vragen, neem dan contact op.
Jaarverslag 2017 al klaar? Nieuwe projecten? Leuke formats? Stuur het ons en kijk ook eens op onze website naar wat anderen deden.

Lessen uit de werkwijze van straatpastores
Voor professionals in de maatschappelijke en medische zorg die in aanraking komen met dak- of thuisloze ‘zorgmijders’ verscheen een handreiking met adviezen. Die werd geschreven op basis van de werkwijze van straatpastores en geestelijk verzorgers. Kijk hier voor meer informatie.

Bijeenkomsten

Weerloos-weerbaar
Bijeenkomst van de KSGV over de morele en culturele aspecten van verlies en rouw. Er zijn allerlei oordelen over het moet, maar hoe kun je er op een andere manier tegen aan kijken? Kijk hier voor meer informatie.

Workshop ‘Werven bij vermogensfondsen’
Transmissie verzorgt op 7 juni in Gorinchem een workshop werven bij vermogensfondsen. Kijk hier voor meer informatie.
 
Uit de praktijk
 
Verkiezingen en beeldvorming
De Pauluskerk in Rotterdam presenteerde het manifest ‘Rotterdam Schuldvrij’ , Stem in de Stad organiseerde een debat, IDO Lelystad liet zich horen. Inloophuis De Paraplu nodigde gemeenteraadsleden uit voor de vrouwen uit de wijk. De Buitenwacht in Dordrecht en Kerk en Buurtwerk Lombardijen zijn actief in armoedeplatforms. Dit is maar een kleine greep uit alle inzet om de problemen rond schulden, daklozenopvang, inburgering, op de agenda van politici te krijgen. Vaak in samenwerking met andere organisaties.

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid opende de bijeenkomst ‘Over beeldvorming gesproken’ onderdeel van het project ‘Fok de Media?’. Daarbij startte het Stagehuis Schilderswijk een dialoog tussen jongeren uit de Schilderswijk en journalisten van NOS, Omroep West en De Groene Amsterdammer gevormd.

Ook elders gewerkt aan beeldvorming. Groep 7 van de basisschool uit Hoogkerk bracht een bezoekje aan de Open Hof en maakte kennis met ex-dakloze Max. “Schokkend, want Max voldeed in bijna niets aan het beeld dat zij hadden van daklozen of zwervers. Een mooi gesprek volgde.”

Stichting ‘Ervaring die staat’ tenslotte, verzorgde met ex-daklozen voorlichtingsdagen in Veghel op het Fioretticollege en de straatroute in Eindhoven.
“Mooi om te horen van de school dat deze dagen een grote impact op de leerlingen heeft. Dit jaar kwam er ook een stadsgids van ons met een meisje in gesprek waaraan hij zag dat er iets aan de hand was. Bij een gesprek tussen beide vertelde het meisje over ruzie thuis en dat ze dan de straat van Den Bosch op zocht. De route loper gaf haar advies dit juist niet te doen omdat dakloos worden veel sneller gaat dan je verwacht. En Nico op school had indringende ervaringen met twee jongens over hun thuissituatie en de keuze om wel of niet te blowen. Een jongen zocht hem een dag later op dat zijn verhaal zo op hem gewerkt heeft, dat hij stopt met blowen. Nico zou een mooie coach zijn op school om jongens te ondersteunen. De school was dik tevreden.”

Geplaatst in Actueel.