Nieuwsbrief DAK juni 2017 is uit

NIEUWSBRIEF, juni 2017

Vrienden maak je in het inloophuis.
MAKE FRIENDS zeggen prominente religieuze leiders. Vrienden maken dat gebeurt al jaren in 100 inloophuizen verspreid over Nederland. Kijk hier voor de lijst van inloophuizen: centra waar Somaliers zich mengen met Nederlandse ouderen, waar allochtonen koken voor Syriërs, waar buurtbewoners in gesprek raken met dak- en thuislozen. ‘Ieder mens mag schitteren’ is het uitgangspunt waarmee vrijwilligers ruimte maken voor verschillen. Download hier het persbericht, zet je gegevens er bij en zend het naar de plaatselijke pers.PR vanuit je hart
‘Zorg dat er altijd een quote op de homepage staat van een tevreden bezoeker, beschrijf wat het inloophuis of buurtpastoraat voor hem betekende. Schrijf vanuit de bezoekers. Hou het kort.’ Op het puntje van hun stoel luisterden de deelnemers naar Barbara Berger tijdens de regionale bijeenkomsten. Er valt nog veel te verbeteren. Kijk hier voor tips bij het schrijven. Of bekijk hier de films die Ido Lelystad maakte

DAK bij de tijd
De werkbezoeken brachten ons bij het prachtig initiatief Jota in Oostburg, Zeeuws Vlaanderen. De inloopruimte heeft de uitstraling van een sfeervolle lunchroom. Jota is een ontmoetingsplek voor mensen die graag wat meer contacten willen. Maar andere gasten zijn ook welkom, komen ook daadwerkelijk en betalen € 2 voor de koffie. Zo ontstaat iets van een warm dorpshuis. Koekjes en cakejes worden zelf gemaakt om minder afval te produceren, want duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Als mensen binnen komen wordt hen eerst gevraagd of ze een glaasje water willen. Dat kost niets en is tegelijk het eerste contactmoment. Later vraagt de gastheer of gastvrouw of men nog iets anders wil en dat is weer een contactmoment. De nieuw gestarte jongerenwerker werkt samen met scholen, organiseert een huiswerkplek en bijeenkomsten waar gepraat wordt over milieu of vrede. Bij de achterin het pand gevestigde voedselbank krijgen alle klanten een bon voor gratis koffie. Dat alles is compleet met schitterende keuken voor maaltijden en kookworkshops. Terecht dat de initiatiefnemers trots zijn op Jota. Het gaat ook niet vanzelf, op alle fronten wordt flink aan de weg getimmerd.

Meer dan een dak
We zijn al aan de tweede druk toe van ‘Meer dan een dak’. Staat het boek inmiddels op uw website? Doe dat snel, het geeft goed de achtergrond van uw werk weer.
Op vrijdag 8 september is het boek onderwerp van discussie op de bijeenkomst van de Diaconale Studiekring in Amersfoort.

Nog een boek
Nog een boek, de dissertatie van Rob van Waarde over exposure. Rob werkte lange tijd in het wijkpastoraat in Rotterdam. “Exposure is erop gericht werkelijk te zien wat in die periferie gebeurt. Het gaat erom te zien wat de eigen visie, de eigen denkwijze, de eigen handelingslogica en de eigen levensvormen zijn van mensen die doorgaans worden beschouwd als onaangepast of maatschappelijk van weinig betekenis,” schrijft Erik Borgman. Meer lezen.

Stadspredikant
Vereniging Beraad Grote Steden sprak over stadspredikanten. De urgentie van kerkelijke presentie in de stad en hoe de kerk ook werkelijk iets voor de inwoners van de stad kan betekenen, wordt gevoeld. Daarbij wordt niet alleen aan diaconale projecten gedacht, maar bijvoorbeeld ook aan de kerk als stilteplek. Lees het verslag.

Interieurontwerp
NIK+Alice maakten het interieur  ontwerp voor het Meester Geertshuis in Deventer. Recent voerden zij ook een opdracht uit voor het Odensehuis in Zutphen met bijzondere aandacht voor wat dementerende ouderen plezierig en veilig vinden. Zij vonden het leuk om te doen en willen met even veel aandacht andere inloophuizen helpen.

Oranjefonds: samen ouder worden
Het Oranje Fonds stimuleert deelname van ouderen aan de samenleving. Voor het programma Samen Ouder zoeken het fonds driejarige projecten die de tijd krijgen om de doelgroep en het aanbod te versterken en verder uit te breiden. Aanmelden kan tot 14 juli 2017. Kijk op www.oranjefonds.nl/samenouder.

Inspiratiedag Kansfonds
De inspiratiedag van Kansfonds is dit jaar op 24 juni in Utrecht en is onderdeel van een brede KRO-NCRV Inspiratiedag voor parochies. Kijk hier voor meer informatie.

Wasted City
In de publicatie Wasted City gaan Joost Beunderman en anderen op zoek naar de circulaire stad, ‘a systems challenge, not a start-up story’.
‘The Wasted City –  Approaches to Circular City Making’ is een nieuwe publicatie van Trancity. Kijk hier voor meer informatie.

Armoede en Kinderen
Kunnen kinderen uit arme gezinnen nog wel meedoen in de samenleving? Daarover gaat Speelruimte, het onderzoek van stichting De Vonk. Bestel het rapport hier.

Uit de praktijk
Een fragment uit het jaarverslag van het Annahuis
We werken steeds vaker met de bezoekers zelf en hun specifieke ervaringskennis. Gezamenlijk creëren we zo de voorwaarden om iemands kwaliteiten en talenten te ontwikkelen. Moeilijke momenten uit iemands verleden die vaak als ballast voelen en toekomstmogelijkheden beperken, kunnen door verwerking en reflectie juist tot kracht uitgroeien. Het is heel mooi als iemand die zich geen deel van de samenleving meer voelde, zichzelf weer als een krachtig persoon gaat zien. Wij willen kleine vormen van zelforganisatie stimuleren, waarbij onze bezoekers zelf de regie over projecten voeren. Dit betekent, loslaten, vallen en opstaan, naast vertrouwen en geduld hebben. Hierdoor groeit het aantal vrijwillige medewerkers met ervaringskennis op het gebied van psychiatrie, verslaving en/of dakloosheid, gestaag. Deze vrijwillige medewerkers vragen intensieve aandacht en begeleiding van de beroepskrachten. Het is een boeiend en leerzaam proces om samen op te trekken en van elkaar te leren.

Geplaatst in Actueel.