Nieuwsbrief DAK augustus 2018

Netwerk DAK – Door Aandacht Kracht
 
NIEUWSBRIEF augustus 2018

Vacatures
De stichting Wijkpresentie Maastricht zoekt per 1 november 2018 een presentiewerker Maastricht Noordoost voor 0,4 of 0,5 fte.
De stichting werkt aan leefbaarheid in wijken die na jaren van bouwperikelen rondom de A2 een transformatie zullen ondergaan.

Federatie Emmaus Nederland zoekt een stafmedewerker werving en communicatie voor 0,5 fte. Reageren kan tot 31 augustus 2018.

Straatpastoraat Leiden zoekt wegens pensionering van de huidige medewerkster, een straatpastor voor 0,4 – 0,6 fte, vanaf 1 december 2018.

De projectgroep Geestelijke Verzorging Aardbevingsgebied Groningen zoekt twee geestelijk verzorgers (ieder 18 uur per week voor 1 jaar). Reageren kan tot 20 september 2018.
Kijk hier voor meer informatie
 
Bijeenkomsten

Regionale bijeenkomsten ‘luisteren naar levensvragen’
Presentie, luisteren en aandacht staan hoog in het vaandel bij inloophuizen en daardoor zijn het bij uitstek plekken waar mensen met levensvragen komen. In september zijn er nog 3 regionale bijeenkomsten in Assen, Arnhem en Alkmaar. Kijk hier en meld je aan.
Kijk ook eens op de kracht van een goed gesprek.

Landelijke netwerkdag op 8 november 2018: De Formule Zeist
In Zeist opende onlangs het vierde wijk-inloophuis. Hoe positioneren zij zich en wat maakt dat zij zo succesvol zijn? Het programma begint met bezoeken aan de inloophuizen en collega-organisaties. In de middag spreekt Anke Stieger. Zij pleit voor gezamenlijke verantwoordelijkheid liever dan eigen kracht. Noteer de datum alvast in uw agenda.

Spirituele dimensie in de presentie
Op vrijdag 14 september is de bijeenkomst van de Diaconale Studiekring met een inleiding van Anne Bolhuis over haar masterthesis ‘Diaconaat en spiritualiteit aan de hand van de casus straatpastoraat’. Kijk hier voor info en aanmelden.
 
Berichten

Wat werkt bij eenzaamheid
Op onze website is belangrijke informatie over eenzaamheid op een rij gezet. Het dossier ‘Wat werkt bij eenzaamheid’ van Movisie geeft een goed overzicht als je organisatie iets aan eenzaamheid wil doen.
Van donderdag 27 september t/m zaterdag 6 oktober is de ‘week tegen eenzaamheid. Op vrijdag 28 september is de jaarlijkse Kerk en Zorgdag: Eenzaamheid, de kerk uit?! Kijk hier voor meer informatie.

Van welke trainingen kunt u gebruik maken?
Op onze website is een overzicht geplaatst van trainingen die aansluiten bij vrijwilligers en coördinatoren van inloophuizen. Tevens vindt u cursusmateriaal om zelf te gebruiken.

Nieuwe leerroute urban mission je kunt nog mee doen
Dineke Hoff en Titia de Boer starten in het najaar van 2018 een nieuwe leerroute voor (beginnende) werkers. Deze leerroute van Trainingscentrum Kor Schippers werkt met ervarend leren en eigen werksituaties.

Fonds Franciscus
In juni hebben veel van de bij Netwerk DAK aangesloten organisaties een bijdrage aangevraagd bij het nieuwe Fonds Franciscus, onderdeel van Kansfonds. Op donderdagmiddag 4 oktober in Rotterdam is de officiële start.

Haella stichting
Op de facebookpagina van Haella stichting is te lezen dat ze graag nog meer kleinschalige projecten steunen in Nederland. Haella stichting is ook partner in ‘wij doen mee’, waar projecten voor vluchtelingen met een begroting tot € 2500, snel een aanvraag kunnen doen.

Herbergzaam van hart
Het bisdom Breda bracht deze brochure uit met ervaringen van het interessante project ‘Vluchtelingen voor vluchtelingen’. Kijk hier voor de brochure.

Uit de praktijk
 
Veilig en wel
Een hulpverleenster die haar cliënt al lange tijd niet kon vinden, kwam bij het Kruispunt langs omdat ze gehoord had dat hij daar regelmatig kwam. Nadat we op kantoor met zijn drieën gesproken hadden, vroeg ze mij, toen zij en ik alleen zaten: “Houden jullie altijd gesprekken hier op kantoor, ook als je alleen bent met een cliënt?” Ik kon het niet nalaten te zeggen, dat wij geen cliënten hebben, alleen bezoekers. Maar inderdaad, wij voerden hier gesprekken met mensen apart. Ze sprak haar verbazing uit: er was hier geen veiligheid ingebouwd, geen alarmsysteem, geen camera’s, niks. Ze vroeg of ik me nooit onveilig voelde met mensen alleen op kantoor. Ik moest er even over nadenken, maar kwam tot de conclusie dat ik me hier nooit onveilig voelde. Ik bleef er even over nadenken, want eigenlijk is dat best bijzonder.
Ik moest denken aan mijn bezoek aan Rick in de gevangenis. Ik word een spreekkamertje binnen gebracht en moet aan de ene kant van de tafel plaats nemen. Rick wordt later door de deur tegenover mij binnen gebracht om plaats te nemen aan de andere kant van de tafel. Er wordt me gewezen waar de alarmknop zit. Als ik me onveilig voel kan ik daarop drukken en dan komt er binnen een mum van tijd een bewaker. Heel iets anders dus dan ons kantoortje op Kruispunt, waar zelfs geen tafel tussen mij en Rick in stond en waar geen alarmknopje was, laat staan een bewaker. Als Rick binnen komt denk ik voor het eerst bij mezelf: dus hij zou mij iets aan kunnen doen. Het is alsof Rick mijn gedachten kan lezen.

Hij zegt: je weet waar het knopje zit, toch? Misschien moet ik maar eens gaan flippen, dan zit dat knopje er tenminste niet voor niks. We moeten erom lachen en meteen voelen we ons weer “gewoon veilig” bij elkaar. Hij voelt zich veilig genoeg om zijn levensverhaal te vertellen, hoe hij vroeger thuis dagen opgesloten werd in een gangkast en regelmatig in elkaar geslagen werd. Af en toe huilt en vloekt hij erbij. En ik voel me veilig genoeg om onbevangen naar zijn verhaal te luisteren en mijn tranen te laten lopen.
Niks “gewoon veilig”. Veiligheid is nooit iets gewoons als je meegemaakt hebt wat Rick heeft meegemaakt.
Uit: jaarverslag Kruispunt Arnhem

Geplaatst in Actueel.