Hans van Bemmel in San Francisco

door Tjeu van Ras

De San Anthony’s Foundation in San Francisco zorgt al jaren dat dagelijks die hulp wordt geboden. Een initiatief van de Franciscanen in deze stad aan de westkust van Californië. Diaken Hans van Bemmel van Veghel, broeder Franciscaan, gaat er vier weken helpen. Hij vertrekt zondag voor de tweede keer naar San Francisco. Over zijn contacten daar en zijn ervaringen als vrijwillger schrijft hij twee keer per week een weblog voor de website van het Brabants Dagblad.

Hans van Bemmel werkt sinds april vorig jaar als diaken in Veghel. Hij woont in het klooster van de Franciscanen in Megen. Voor zijn overstap van Delft – zijn vorige standplaats – naar Veghel werkte hij drie maanden in San Francisco bij de hulpverlening van de Franciscanen aan inwoners van die stad die dak- en werkloos zijn en zonder de hulp van de Franciscanen niet eens te eten hebben. Over zijn verblijf daar schreef hij een boek ‘Een franciscaan in America’. De opbrengst van dat boek was voor het hulpproject in San Francisco.

De broeders Franciscanen hebben via de San Anthony’s Foundation in San Francisco een heel netwerk van hulpverlening opgezet. Met tal van vrijwilligers wordt er dagelijks gewerkt voor de maaltijdverstrekking in een ‘dining room’. Gratis kleding, een gratis kliniek, een sociaal werkcentrum, alcohol en verslavingsopvang en ouderenhuisvesting maken deel uit van het werk van de Foundation.

De weblog van Hans van Bemmel is met ingang van vrijdag 29 juni 2012 te lezen op: www.brabantsdagblad.nl/franciscaan

 

Geplaatst in Actueel, Algemeen.