Hans van Bemmel bekendste Delftenaar

Hans van Bemmel is de Bekendste Delftenaar en daar zijn andere Bekende Delftenaren het helemaal mee eens (Delft op Zondag 3 januari 2010)

DELFT –Hans van Bemmel ondervond dat de krant Delft op Zondag goed wordt gelezen, want hij kon zich de afgelopen week nauwelijks over straat voortbewegen zonder steeds te worden gefeliciteerd.

Dat Van Bemmel de Bekendste Delftenaar 2009 zou worden, had hij overigens niet bepaald verwacht. “Een hoop mensen zeiden wel tegen me: ‘Volgens mij ga jij het worden’, maar ik was er verder nuchter onder”, reageert de Delftse weldoener. “Ik was vooral bezig met m’n werk en de mensen, dat vind ik belangrijker. Maar ik vind het wèl fijn dat iemand van de kerk nummer 1 is geworden.”

De tijd dat de kerk het middelpunt van de samenleving was, is namelijk wel voorbij. Des te mooier vindt Van Bemmel het dat het werk van hem – en dus ook het werk van de kerk – door de Delftenaren wordt gewaardeerd. Hij wil nogmaals benadrukken dat hij zijn hoge notering niet alleen aan zichzelf te danken heeft. Van Bemmel: “Ik ben het icoon, of het boegbeeld, maar zonder de rest zou ik niks zijn. We zetten ons met zo’n 150 vrijwilligers in voor projecten als de Voedselbank, de Non-foodbank, de Vakantiebank, M25 en de vieringen voor daklozen en verstandelijk gehandicapten. Dat zijn allemaal projecten waar vrijwilligers de zaak trekken. Ik wil mijn verkiezing tot Bekendste Delftenaar daarom aan hen opdragen.”

Het leukste aan zijn benoeming tot Bekendste Delftenaar 2009 vindt Van Bemmel dat het werk op het ‘maatschappelijk middenveld’ door de lezers van Delft op Zondag wordt gewaardeerd. “Ik wil de mensen die op me hebben gestemd zeer bedanken”, zegt hij. “Niet omdat ze op míj hebben gestemd, maar op het werk dat wij doen. Want zo zie ik dat.”

Stomverbaasd

Kerdy van Vuuren stond steeds bovenaan in de tussenstand, maar ze moest uiteindelijk genoegen nemen met een tweede plaats op de lijst. De Delftse portretschilder was, zegt ze, stomverbaasd dat ze steeds zo hoog stond. “Toen ik vorig weekend zag dat Hans van Bemmel het was geworden dacht ik: Leuk voor ‘m! Ik gun het hem van harte, hij doet goed werk”, reageert Van Vuuren. Ze vond het geen tegenvaller dat ze op de valreep van de eerste plaats moest wijken. “Ik heb nergens iets voor gedaan. Je zou ook niet verwachten dat lezers stemmen op iemand die met kunst bezig is, eerder op iemand die maatschappelijk bezig is. Ik vind het verrassend dat er nog zoveel mensen op mij hebben gestemd.” Toch hoort ze regelmatig van anderen dat ze wel degelijk iets toevoegt aan Delft. “Ik probeer schilderen hoog in het vaandel te houden en kwaliteit te leveren met m’n werk. Ik had niet verwacht dat dat zo gewaardeerd zou worden.” Ze noemt het een ‘supergevoel’ dat ze zo hoog is geëindigd. “Ik ben er hartstikke trots op dat ik tweede op de lijst sta, ik voel me gewaardeerd”, aldus Van Vuuren.

Bram Stoop, de nummer 4 op de lijst, plaatste op de dag dat de Bekendste Delftenaar bekend werd gemaakt, al een item op zijn website. “Ik vind het een terechte keuze van de Delftenaren dat Hans van Bemmel op nummer één is geëindigd”, schrijft Stoop. “Voor mij is het al een hele eer om met een echte topper als Hans van Bemmel op een lijst te staan.”

Ook Jeanne Bouwmeester, de nummer 37 op de lijst, reageerde op internet erg sportief. “Natuurlijk heeft Van Bemmel, zoals hij zelf aangeeft, dit niet alleen gedaan”, reageert ze op de website www.delftopzondag.nl. “Maar dit initiatief ligt bij hem en heel veel mensen zijn Pastor Van Bemmel hier dankbaar voor. Ik hoop dat u dit werk nog vele jaren voort mag zetten en in de Top 10 van Delft mag blijven staan, want echt iets voor de inwoners en stad doen is belangrijker dan wereldberoemd zijn”, aldus de Volkszangdag-organisator.

Peter Brehm keek afgelopen weekend met enige verbazing naar de lijst met 100 Bekende Delftenaren. Niet omdat zijn 74ste plaats hem zo verbaasde, maar meer omdat er een streepje achter zijn naam stond. En dat terwijl hij vorig jaar – net als alle andere jaren – gewoon in de lijst stond. “Daar ben ik natuurlijk hartstikke trots op”, zegt de eigenaar van Feestartikelenhuis Brehm. “Het is altijd leuk als je in de lijst staat.” Of Van Bemmel de terechte winnaar is, kan hij moeilijk zeggen. “Ik ken ‘m niet persoonlijk, maar het zal ongetwijfeld terecht zijn. Bij deze wil ik hem feliciteren.”

Ook Jeroen Beelen van Delft Marketing vindt Van Bemmel een terechte winnaar. “Bovendien is het een passend ‘dank je wel’, omdat hij in 2010 vertrekt als diaken”, voegt Beelen daar nog aan toe. Zelf was hij ‘blij verrast’ met het feit dat hij steeg van de 61ste naar de 31ste plaats op de lijst. “Ik vind het leuk dat Delftenaren aan me denken als ze die lijst invullen. Ik ben zeer vereerd”, aldus Beelen. (JN)

 

Geplaatst in Algemeen.