Jan Lamberts opvolger Hans van Bemmel

‘Zó slecht gaat het niet met Nederlanders en hun zorg voor de samenleving’

Bron: Delft op zondag 12-12-2010

Jan Lamberts is de opvolger van pastor Hans van Bemmel, die dit jaar uit Delft vertrok. Lamberts probeert het werk van Van Bemmel zo goed mogelijk over te nemen, maar wèl op z’n eigen manier.

Voor iedereen die u nog niet kent: wie is Jan Lamberts?

“Ik ben de opvolger van broeder Hans van Bemmel, de Bekendste Delftenaar van 2009 die in Delft niet te missen was in zijn bruine Fransiscanen-pij. Ik werkte hiervoor in parochies in Katwijk en Oegstgeest, daarvoor heb ik een jaar of zes in Den Haag en Rijswijk gewerkt. Ik ben een geboren en getogen Maasstrichtenaar, maar vanwege m’n studie en werk ben ik al bijna 25 jaar hier. Ik ben getrouwd en woon al vanaf 1996 in Voorschoten. Ik ben echter elke dag in Delft. Alleen op donderdag ben ik er niet. Dan ga ik sporten, dat is heilig voor me.”

Wat doe je hier zoal in Delft?

“Ik werk voor de Rooms-Katholieke Parochie en de Stichting RK Stadsdiaconaat. Aan mijn voorzitterschap van die stichting besteed ik de meeste tijd, zo’n 32 uur per week. Daarnaast doe ik bijvoorbeeld nog uitvaarten en doopplechtigheden. Ik doe werkzaamheden voor het Stadsdiaconaat, de Voedselbank, de Non Food-bank en de Daklozenopvang. Mijn kerntaak is actief zijn op het veld van de armoedebestrijding. Dat is het uitgangspunt van het Stadsdiaconaat: zorgen voor mensen die het minder hebben.”

Heb je een concreet voorbeeld van hoe je dat doet?

“De Voedselbank verstrekt wekelijks zo’n 220 voedselpakketten, zo veel mensen zijn blijkbaar afhankelijk van hun hulp. Verder helpen we mensen die het nodig hebben via de Non Food-bank aan spullen, zoals een koelkast, een wasmachine of een fiets. De Vakantiebank zorgt ervoor dat Delftenaren die dat niet kunnen betalen toch af en toe een paar dagen weg kunnen, of een leuk dagtripje hebben. Elke derde vrijdag van de maand hebben we in de Maria van Jessekerk bovendien een maaltijdviering voor dak- en thuislozen. Daar komen ook eenzame mensen en een vast aantal parochianen op af. We werken hierin samen met de Dagopvang van PerspeKtief. Woensdag 22 december hebben we een grote Kerstviering voor dak- en thuislozen en ook op tweede Kerstdag zijn we voor deze groep open zodat ze hier terecht kunnen.”

Hoe bevalt het in Delft?

“Nu ik m’n draai heb gevonden, bevalt het in alle opzichten steeds beter. Toen ik hier in mei, juni begon, liep ik eerst een tijdje mee met Hans. Delft zag er toen ontzettend leuk uit, met overal volle terrasjes. M’n inwerkperiode was ontzettend druk, ik had maar weinig tijd over om te zien wat er in deze stad nu echt gebeurt. Het wordt nu weer wat relaxter en ik leer de ins en outs kennen. Ik raak steeds meer gewend. Ik vind Delft als stad ontzettend leuk. Ik doe bijna alles op de fiets. Dat is lekker en goed te doen. Ik zei in de eerste interviews die ik gaf al dat het niet meevalt om Hans van Bemmel op te volgen. Die gedachte begint nu minder overheersend te worden. De Gemeente Delft mag hem dankbaar zijn voor wat hij hier heeft neergezet. Ik realiseer me nu dat ik het op m’n eigen manier moet doen. Ik ben Hans van Bemmel niet, ik ben Jan Lamberts en ik doe m’n werk op m’n eigen manier. Ik probeer natuurlijk wèl op een heel respectvolle manier voort te bouwen op wat hij al heeft neergezet.”

Wat maakt december volgens jou tot zo’n bijzondere maand?

“Dat zijn twee dingen: Sinterklaas en Kerstmis. Ik ben niet zo’n winterman, ik ben meer van het voorjaar. De winter hoeft voor mij niet zo, maar december is een hele speciale maand. Dat heeft alles te maken met Sinterklaas en Kerst. Ik ben toch een echte Nederlander, ik vind het Sinterklaas-feest erg belangrijk. Ik ga pas over Kerst nadenken als Sinterklaas het land weer uit is. Dat moeten we vooral zo blijven doen, en niet half november al een boom in huis halen. Als ik als Rooms-Katholiek pastor naar Kerstmis kijk, dan is dat het feest van de geboorte van onze Heer. Jezus Christus wordt als mens geboren. Niet in een marmeren paleis, maar in een stal, als zoon van een ongetrouwde timmerman. De eersten die hem bezoeken zijn herders, toentertijd het uitschot van de maatschappij. Zij mochten als eerste de zoon van God zien. Dat is zó’n fantastische gedachte. Het gaat God niet om de mensen die het goed hebben. Ja, daar gaat het hem óók om, maar het gaat Hem vooral ook om hen die ziek en verzwakt zijn. Het is mooi dat dit tot uitdrukking komt in de Kerstgedachte. Als ‘rijken’ horen we er ook bij en ook ons ziet God graag, maar we worden extra aangesproken voor de zorg aan mensen om ons heen, die het níet goed hebben.”

Hoe is het volgens jou in Nederland met die hulp aan onze naasten gesteld?

“Als wij zó veel geld uitgeven, dan kunnen we het ons niet permitteren om níet te denken aan degenen die dat niet kunnen. Gelukkig zijn er veel mensen die zo denken, maar het zouden er meer kunnen zijn. De samenleving is erg individualistisch geworden, maar aan de andere kant zijn er verbazingwekkend hoge cijfers van mensen die wél iets voor anderen doen. Ik heb wel eens cijfers gezien van het aantal Nederlanders dat op de één of andere manier iets voor de ander doet. Dat kan bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of mantelzorg zijn. Het gaat om miljoenen Nederlanders. Dan denk ik: Zó slecht gaat het niet met Nederlanders en hun zorg voor de samenleving. Het zou echter mooi zijn als het er nog méér worden.”

Waarom is het goed om stil te staan bij je naasten?

“December is de maand met een aantal feesten waarbij het gaat om de gezellige sfeer, om je goede leven te beleven, je naasten cadeaus te geven en goed te eten en te drinken. Dat moet je ook vooral doen, geniet van het leven. Geef elkaar ook leuke dingen. Maar denk daarbij dan ook aan de ander die dat niet kan, dan vergroot je je feestvreugde.”

Wil je de lezers van Delft op Zondag verder nog iets meegeven?

“Ik wil ze fijne feestdagen en een goede start van het nieuwe jaar met veel gezondheid wensen. Laat ze genieten van elkaars nabijheid en gezelschap, maar vergeet ook niet je eigen overvloed te delen met anderen die dat niet hebben. Wát je daaraan doet is niet belangrijk, áls je maar iets doet. En als mensen een gift willen doen, dan mag dat uiteraard, ons bankrekeningnummer staat op www.rkstadsdiaconaatdelft.nl.”

Geplaatst in Algemeen, Persberichten.