DIGITALE NIEUWSBRIEF DAK mei 2014

Vacatures

Projectleider
Stek – voor stad en kerk – in Den Haag zoekt kandidaten voor de functie van projectleider Wereldhuis Den Haag (0,5 fte). Het Wereldhuis is een voorziening van en voor ongedocumenteerden. Solliciteren kan tot 11 mei 2014. Kijk hier voor de advertentie.

Geestelijk verzorg(st)er hiv/aids
Stichting ShivA zoekt een geestelijk verzorg(st)er voor 16 uur per week. Stichting ShivA ondersteunt mensen met hiv/aids bij vragen over zingeving, spiritualiteit en rituelen. Reageren kan tot 11 mei 2014. Kijk hier voor de advertentie.

Aankondigingen Netwerk DAK

4 mei Verhalen uit Syrië, Vietnam en Somalië
Het Ronde Tafelhuis in Tilburg, organiseert met MST en Wereldpodium op 4 mei om 20.45 uur een bijeenkomst met als thema Kind in Oorlog. Een kort maar intens programma rond een aantal jong-volwassenen die vertellen hoe zij de oorlog uit hun jeugd beleefden. Meer lezen …
Ook de Windwijzer in Vlaardingen heeft een programma op 4 mei: ‘Ik ben niet de oorlog’, theatermonoloog door Carolien Zimmermann.

Steeds drukker
Het gaat goed met de inloophuizen, het buurtpastoraat en het straat- en drugspastoraat. Het wordt steeds drukker. Er komen meer bezoekers en er wordt vaker een beroep gedaan op onze werkplekken. Nieuwe doelgroepen dienen zich aan, zoals mensen met een lichte verstandelijke beperking. In deze tijd van bezuinigen en crisis bieden de inloophuizen een goed alternatief. Reguliere welzijnsinstellingen willen graag samenwerken en lokale overheden financieren het werk. Het blijft wel steeds de vraag: wat is onze doelgroep, hoe bereik je die, hoe is onze verhouding met het maatschappelijk werk en zorginstellingen, welke vragen pak je wel en niet op?
Over die vragen gaat het in Zeist op de regionale bijeenkomst van juni.

Ervaring die Staat – internationale conferentie
Specifieke kennis van daklozen leidt tot betere hulpverlening, doordat de kracht uit twee werelden samen werkt. Dat thema en het aanbieden van de Engelstalige uitgave van ‘Zo wordt het spel gespeeld’ staat op het programma van de internationale conferentie. U krijgt een stadswandeling en bezoek aan Ervaring die staat. Deze conferentie wordt georganiseerd door Trainingscentrum Kor Schippers op 14 mei in Eindhoven. Kijk hier voor het programma.

Fotowedstrijd
Bij gelegenheid van het 25-jarig bestaan organiseert inloophuis De Wissel in Schiedam een foto wedstrijd met als thema ‘Wissels’. Lees hier hoe je mee kunt doen.
In inloophuis De Wissel zijn alle Schiedammers drie middagen in de week welkom voor wat gezelligheid, een kop koffie of thee, een luisterend oor. Twee keer per maand is er een maaltijd. Het werk wordt gedaan door vrijwilligers, de kosten worden betaald uit giften, bijdragen van de kerken en uit de verkoop van curiosa! De Wissel biedt ook onderdak aan de Voedsel- en kledingbank en aan de Taalontmoeting.

Armoede en sociaal isolement
Het Open Huis van het Protestants Sociaal Centrum in Antwerpen deed een driejarig project over armoede en sociaal isolement. Met mensen in situatie van armoede ging men in gesprek over de risico’s en de gevolgen van sociaal isolement en men ging aan de slag om sociaal isolement te verminderen. Kijk op www.netwerkdak.nl/wmo.

Stille helpers
Kijk naar de video van buurtpastor Geert Rozema op de website ‘dit wil ik met je delen’, waar verhalen van stille helpers in beeld worden gebracht. Hij spreekt over de schreeuwende behoefte aan zielzorg in de Arnhemse wijk Klarendal.

Bidden en bezig zijn, de spiritualiteit van Jurjen Beumer
Op vrijdag 23 mei organiseert Stem in de Stad een studiedag over het werk van Jurjen Beumer, oprichter van Stem in de Stad, oecumenisch diaconaal centrum, in Haarlem. Tijdens deze dag wordt de actuele relevantie van zijn theologie voor diaconaat, kerk-zijn en de door de overheid gepropageerde participatiesamenleving onderzocht. Kijk hier voor het programma.

Jaarverslagen
Het jaarverslag van de Stichting Straatpastoraat geeft aan de hand van ‘werkvormen’ een goed beeld van het wek van een straatpastor. Eerst komt een stukje uitleg en dan volgen citaten of stukjes uit de praktijk. Een voorbeeld:
“Buiten in de groepjes heb ik Daan al vaak ontmoet. Altijd grappen met de rest en een beetje als mannen onder elkaar. Het mag ook vooral niet te serieus worden. Hij komt in zo’n groepje ineens terug op een opmerking van mij bij de eerste kennismaking: wil je niet eens langskomen bij mij thuis? Het is misschien wel twee jaar later en ik vraag me af wat hij zou willen of verwachten van mij. Tot mijn verrassing ontstaat er bij hem thuis een diepgaand gesprek over leefstijl, principes en moraal. Wat hij vindt en hoe hij zijn idealen na kan streven. Tussendoor kan hij precies aangeven wat ik toe te voegen heb aan de begeleiding die hij al heeft. Het is een hernieuwde kennismaking waar we allebei blij mee zijn!”

Inloophuis Tiel, Open Huis Assen en De Wissel uit Schiedam hebben ook al hun jaarverslag toegezonden voor onze website. Kijk op www.netwerkdak.nl/jaarverslagen.

Berichten

Afscheidsbijeenkomst van Disk
Op 16 mei is de afscheidsbijeenkomst van Disk. Het Landelijk bureau DISK moet helaas na 42 jaar om financiële redenen de deuren sluiten. Voor de werkgroep Arme Kant van Nederland/EVA valt na bijna 27 jaar het doek. Ze willen dat markeren met een afscheidsbijeenkomst op 16 mei.
Ze kijken tijdens de bijeenkomst ‘Bewerken, bewaren… en doorgeven’ niet alleen terug op de noeste arbeid. Ze staan ook stil bij het moment waarop we het hek moeten sluiten. En ze leggen de vraag bij de kerken neer Hoe het verder gaat. Kijk hier voor de folder.

Armoede en kinderen
Volg het armoede beleid in uw gemeente. Let op waar kinderen recht op hebben, bijvoorbeeld een fiets, een computer of zwemles. 377.000 kinderen in Nederland groeien op in armoede en dat heeft blijvende gevolgen. Meer lezen …

Geplaatst in Actueel.