Dak Nieuwsbrief december 2018

Vacatures

Netwerk DAK zoekt een medewerker voor de website en administratie voor 8 uur per week. Reageren kan tot en met 14 december.

Het Mondiaal Centrum Breda zoekt een coördinator voor 24 uur per week. Reageren kan tot en met 14 december 2018.
Kijk hier voor meer informatie.
 
Bijeenkomsten

Terugblik netwerkdag rond wijkinloophuizen
80 deelnemers bezochten de vier inloophuizen in Zeist tijdens de landelijke netwerkdag. Over de eenvoudige maar effectieve werkwijze werd gereflecteerd: hoe belangrijk zijn die inloophuizen die bewoners verbinden met elkaar en met allerlei instanties. Daarna het optreden van de Straatklinkers. Zij lieten zien welke kwaliteiten dak- en thuislozen kunnen hebben. Een geslaagde dag die alle deelnemers een extra impuls gaf om nog meer op te trekken met mensen die niet mee doen in de samenleving. Ga naar de website voor foto’s of het inhoudelijk verslag.

Fonds Franciscus
Op 28 november kwamen 58 organisaties, waarvan 47 DAK-organisaties bijeen op uitnodiging van Fonds Franciscus. Er ontstond een levendige uitwisseling over financiële hete hangijzers. Een geslaagde middag. Netwerk DAK kreeg terloops suggesties voor nog meer uitwisseling. Fonds Franciscus is onderdeel van Kansfonds en is er speciaal voor inloophuizen en vergelijkbare organisaties. Lees hier meer over Fonds Franciscus.
 
Berichten

Kerkasiel en Madonna del Mare Nostrum
Vijf weken duurt het kerkasiel al in de Haagse Bethelkapel, één van de organisaties die zijn aangesloten bij Netwerk DAK. Derk Stegeman sprak er over in de tv-uitzending Het Vermoeden. Hij liet het schilderij zien van de Madonna del Mare Nostrum, een uit de zee geredde moeder met kind. Een prachtige uitzending. Verder lezen of kijk de hele uitzending op NPOstart

Onderzoek naar motivatie straatpastores
Anne Bolhuis onderzocht de motivatie van straatpastores. ‘Er zijn voor de ander, dat is waar het om gaat’. ‘Wat straatpastores ten diepste raakt, valt niet snel te vangen, maar duidelijk is wel dat zij zich focussen op de samenleving en op de wereld. Ze zeggen dat onze maatschappij verhardt.’ Lees het interview met Anne op De Bezieling.

De Paraplu smaakmaker van het jaar
Tijdens de Landelijke Diaconale Dag werd vrouwen-inloophuis De Paraplu in Rotterdam, verkozen tot Smaakmaker van het Jaar. Kijk hier wat De Paraplu te bieden heeft.

Bezoekers met administratieve vragen
Komen uw bezoekers ook met vragen over uitkeringen, toeslagen en dergelijke? Er zijn goede websites waar alles duidelijk op staat. ‘Wijzer in geldzaken’ geeft informatie over financiën van bevalling tot pensioen. Op de site ‘Bereken uw recht’ van het Nibud, zie je na enkele vragen waar iemand recht op heeft, landelijk en in de eigen gemeente. Kijk ook eens op christelijke pagina uitdeschulden.nu.

Verzend je ook een e-mailnieuwsbrief?
Een e-mailnieuwsbrief is effectief om je organisatie bekender te maken. 80% van de Nederlanders leest 1 of meer nieuwsbrieven. De beste tijd om te verzenden is tussen 7.00 en 9.00 uur ’s ochtend of tussen 19.00 en 21.00 ’s avonds.

Uit de praktijk

Wijkpastor in Heerlen
Wijkpastor Fien Cruts werkt in Heerlen-Noord. Haar werkwijze lijkt op die van de wijkinloophuizen in Zeist. In Diakonie en Parochie lees je hoe zij contact kreeg met 190 gezinnen en hoe daar een flinke groep vrijwilligers uit voortkwam. ‘Er gebeurt nu zo veel meer dan ik alleen zou kunnen doen.’ Lees hier het interview.

Advent en kerst
Veel inloophuizen zijn nu al druk met de voorbereidingen van kerst. Er is dan rond de kerstdagen een extra inloop, een sfeervolle maaltijd of anderszins. Joline van Poppel beschrijft hoe ze dat in de Haagse Lukaskerk doen:
‘In de adventstijd zijn er wekelijks op woensdag kringvieringen met solidariteitsmaaltijden. Met elkaar leven we iedere week toe naar het feest van kerst en eten we met elkaar een solidariteitsmaaltijd voor het goede doel. Iedereen is welkom.
Op eerste kerstdag is er een groots kerstdiner in de Lukaskerk voor 125 mensen uit de straat, de buurt, de stad. Feest, ontmoeting, een gezellige avond met licht en vreugde. Om te serveren worden er vrijwilligers gezocht.’ Doet jouw organisatie iets bijzonders met kerst? Laat het ons weten, we verzamelen dat op deze website.

Geplaatst in Actueel.